Nya ägare till Web of Science

Den 11 juli 2016 meddelade Thomson Reuters att företaget har för avsikt att sälja en del av sin verksamhet. Den berörda delen är Intellectual Property & Science, som bland sina produkter har Web of Science, Journal Citation Reports, Essential Science Indicators och EndNote.

Köpare är två riskkapitalbolag, det kanadensiska Onex Corporation samt Baring Private Equity Asia med kontor i Hongkong, Shanghai, Peking, Bombay, Singapore, Jakarta och Tokyo. Köpesumman är drygt 3,5 miljarder US dollar (ca 30 miljarder svenska kronor). Affären beräknas kunna vara slutförd under hösten 2016.

Att Thomson Reuters säljer en lönsam del av sin verksamhet kan ha flera olika orsaker. Den allt större kritiken mot citeringar och impaktfaktorer kan sannolikt leda till utvecklandet av nya meriteringsmodeller där Thomson Reuters produkter får en allt mindre betydelse. Det är inte heller osannolikt att citeringsdatabaserna i Web of Science redan möter allt större konkurrens från Elseviers Scopus och Google Scholar. Den europeiska och nordamerikanska marknaden ser därmed ut att ha en begränsad möjlighet att växa ytterligare.

Marknaden i Asien ser däremot annorlunda ut. Med ett kraftigt ökande antal universitet i hela Asien, inte minst i Kina, blir konkurrensen mellan lärosätena allt hårdare och därmed blir behovet av mätetal för akademisk verksamhet allt större. En rejäl tillväxtpotential för både de traditionella produkterna och för nya produkter som direkt vänder sig till universitetsadministratörer gör att köparna räknar med att kunna göra en lönsam investering.

Hur ägarbytet kommer att påverka de produkter från Thomson Reuters som finns på svenska bibliotek återstår ännu att se. En inte helt vild gissning är att vi antagligen kommer att få se en ökande andel asiatiska tidskrifter i Web of Science.

 


Det officiella tillkännagivandet av affären kan läsas på Thomson Reuters webbplats:

http://thomsonreuters.com/en/press-releases/2016/july/thomson-reuters-announces-definitive-agreement-to-sell-its-intellectual-property-science-business.html

Mer information om Thomson Reuters Intellectual Property & Science:

http://ipscience.thomsonreuters.com/

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s